Месяц войны – месяц борьбы за бизнес

Как война повлияла на украинских хенмейдеров
ask

Вже пройшло трохи більше місяця, як життя українців перевернула війна, яку принесла в нашу країну росія. Звичайно, дії агресора на якийсь час зупинили майже усю бізнес-діяльність в Україні. Правда, досить швидко підприємці зрозуміли, що важливо повернутися до роботи і всі, кому дозволяли можливості, почали відновлювати свою діяльність, – хто в дома, а хто перевізши з собою своє виробництво.

Ще на початку лютого SkladUSA проводив дослідження серед виробників українського хендмейду про те, як загроза вторгнення росії впливає на бізнес на міжнародних маркетплейсах. Зараз, через місяць після того, як війна стала реальністю, ми ще раз провели опитування про зміну рівня продажів та зміни поведінки іноземних клієнтів.

Що ж змінилося за цей час.

Хто брав участь в опитуванні

Цього разу в опитуванні взяли участь виробники, чиї товари відносяться до таких категорій:

20 % – домашній декор

11% – весільні товари

11 % – аксесуари

10,5% – іграшки

8% – прикраси

7% – мистецтво та колекціонування

6% – вироби зі шкіри

4,5% – товари та інструменти для рукоділля

4% – товари для дорослих

4 % – одяг

2% – діджитал товари

12 % – інше



Що не дивно, більшість продавців представляють свої товари на Etsy (95,5% опитаних). При цьому, як єдиний маркетпейс, яким користується виробник, зазначило 69% респондентів. Також українці продають свої товари на eBay (17,2%), Amazon (19,4%) та Wish (4%), але зазвичай у зв’язці з іншими торговими майданчиками. Як одне джерело, крім Etsy також обирали Amazon (1,5%) та eBay (2,4%).



Як змінилися продажі

Нагадаємо, що в минулий раз 38% учасників дослідження відповіли, що їх продажі за січень 2022 року зменшилися, у близько 31% опитаних – не змінилися, а от ростом змогли похизуватися майже 31%. Як же змінилася ситуація з початком війни?

Проводячи опитування, ми порівнювали відповідні періоди 2021 та 2022 року. Тож за час війни в порівнянні з минулим роком отримали такі результати:

  • Продажі знизилися у 66,4% респондентів
  • Залишилися незмінними – у 14%
  • Зросли – у 19,6%

16% опитаних повідомили, що за цей період вони взагалі не мали продажів. В першу чергу, це пов’язано із знаходженням продавців чи їх виробництв у регіонах де відбуваються бойові дії. Відповідно, не має можливості ані відправляти товари, ані отримувати матеріали для їх створення. Крім того, безпосередня небезпека для життя навряд чи може стати гарним стимулом для творчості.

Ті, хто зміг продовжити вести свою діяльність в такий непростий час відмічають, що їх продажі впали більше ніж на 60%. Таких виробників, серед тих хто зазначив падіння продажів, майже 40%. Ситуація зрозуміла, адже усі перевізники з першого дня війни (а деякі міжнародні компанії і трохи раніше) припинили свою діяльність, що не дало можливість відправляти свої товари закордонним клієнтам.

Але цікаво розглянути, хто зміг збільшити свої продажі, не дивлячись на усі існуючі складнощі з виробництвом і логістикою. Здавалося, що щасливчиками мали стати усі виробники діджитал товарів, але про зростання повідомило тільки 33% з цієї категорії, що в загальному заліку респондентів, хто підвищив продажі становить 6,5%. Таку саму частку (6,5%) займають продавці аксесуарів (6% – від загальної кількості опитаних у цій категорії) та домашнього декору (4% – від загальної кількості опитаних у цій категорії). Найбільше подавців, хто вказав на ріст продажів, у категорії іграшок – 27%. Тобто, про збільшення продажів у даній категорії зазначило 29% виробників.

Ще по 20% займають продавці в категоріях весільних товарів (20% – від загальної кількості опитаних у цій категорії) і мистецтва та колекціонування (43% – від загальної кількості опитаних у цій категорії).

Також про ріст говорили виробники прикрас. З тих, хто зазначив зростання продажів 13,5% як раз припадає на цю категорію, що займає близько 18% від загальної кількості опитаних продавців прикрас.

Що цікаво, 47% респондентів, які зазначили зростання продажів, говорять про ріст більше ніж у два рази. 27% – відзначають ріст до 30%. Звичайно, ріст продажів може бути пов’язаний зі знаходженням товарів на зберіганні на складі в США, що нівелює проблему логістики з України.

Крім того, ситуація в країні вплинула і на відвідуваність клієнтами українських магазинів на міжнародних маркетплейсах. Так, близько 53% опитаних вказали, що відвідуваність впала, 18% – що не змінилася. Звичайно, така статистика пов’язана і з переведенням багатьох магазинів на канікули, зменшенням бюджетів на рекламу та й просто фізичною неможливістю вести бізнес на довоєнному рівні.

Але все ж існує 20% виробників, хто помітив ріст інтересу до магазину. Скоріш за все, тут спрацювала і беззупинна діяльність, постійний зв’язок як з основними клієнтами, так і активне відслідковування пропозицій маркетплейсів з підтримки українців. Наприклад, попадання у категорії підтримки українських продавців на Etsy.

62330e29e1690.png

Також важливу роль могло б відігравати впровадження цифрових товарів для збору підтримки на Etsy, чого, на жаль, не сталося. І хоча респонденти розділилися порівну у питаннях щодо впровадження таких електронних товарів, 52% тих, хто їх впровадив відмітив спад відвідуваності магазинів у перший місяць війни порівняно з тим самим періодом 2021 року.

В будь-якому випадку, впровадження електронних товарів на підтримку України все ж допомогло утримати продажі або навіть підвищити їх у 37% тих, хто їх ввів у своїх магазинах.

Всього ж 91% тих, хто продавав такі електронні товари отримав прибуток. З них, 20% респондентів отримало прибуток до $50, такий самий відсоток опитаних отримав прибуток від $50 до $100; 34% – заробили від $100 до $500. Але й були такі, хто отримали оплати на суму більшу за $1000 – 12% респондентів, що вказали про впровадження електронних товарів-донатів.

Хоча говорячи про ріст чи незмінність продажів порівняно з минулим роком, важливо розглянути скільки ж фізичних товарів вдалося продати хендмейдерам за час війни. Данні невтішні, але зрозумілі. 55% опитаних не продали за цей місяць жодного фізичного товару, за умови, що частка респондентів-продавців діджитал товарів всього 2%.

Тим, кому вдалося продати свої вироби:

33% – до 10 товарів

10% – від 10 до 20 товарів

2% – більше 20 товарів

При цьому, незалежно від заробітків і свого фінансового стану, продавці дуже активно допомагають українській армії. За цей час, 10% хендмейдерів, що брали участь в анкетуванні, зробили благодійні переводи на суми більші $1000. Один з продавців за період з 24 лютого підтримав збройні сили на $70000.

З такою підтримкою навіть не стоїть питання, чи переможе Україна, коли її підтримують найкращі хендмейдери в світі!

Комунікація з іноземними клієнтами

Якщо перед початком війни тільки 12,5% продавців стикалися з ситуацією відмови від покупки, оскільки покупці переживали за можливість доставки, то сьогодні відсоток виріс до 50%. І у випадку ситуацією в Україні – це дуже гарний показник і говорить про максимальну підтримку світу як українського бізнесу, так і країни в цілому. При чому за терміни доставки майже ніхто з покупців не переживає. Максимальний рівень переживання був помічений серед покупців з США (7%) і пов’язано це, скоріш, з найбільшою часткою серед усіх інших в загальному портфелі клієнтів українських хенмейдерів. Що важливо, цей показник зменшився, в порівнянні з минулим опитуванням на 3%.

Звичайно, зараз покупці дуже часто пишуть слова підтримки продавцям з України. 54% респондентів постійно відчувають підтримку від клієнтів з США, що майже на 24% частіше аніж перед війною. Також частіше стали приходити повідомлення-підтримки від Великобританії (26%), Канади (22%), Німеччини (19%), Австралії (16%).

Традиційно іноземці пишуть про переживання за українців та різноманітні слова підтримки. Все частіше з’являються пропозиції з різних куточків планети, коли покупці готові надати житло та допомогти з роботою українським продавцям. Якщо у січні це були поодинокі випадки, то зараз можна говорити про тенденцію.

А також приємно дізнаватися, що іноземці з радістю донатять для Збройних сил України.

Крім добрих слів, іноземці готові підтримувати українців і фінансово. Так, про готовність оплатити товар без його подальшого відправлення продавці відмітили такі країни:

49% – США

24% – Великобританія

17% – Канада

11% – Німеччина

7% – Австралія

5% – Франція

3% – Ірландія

2% – Італія

Про негатив у комунікації з клієнтами через війну майже ніхто не згадує. Так чи інакше існують відмови від замовлень через переживання щодо строків та можливості отримання товарів. Але набагато частіше покупці все прекрасно розуміють, хоча деколи і трапляються неприємні контакти і вони скоріш пов’язані саме з характером людини, а не ситуацією в Україні.

То ж бажаємо усім виробникам українського хендмейду продовжувати розвивати свою справу та повертати свої продажі до довоєнних часів, а SkladUSA буде допомагати усіма силами.

А головне пам’ятати, що за нас увесь світ! Україна переможе!

Была статья полезной для вас?
Да, полезная Нет, не полезная
Блог

Вам также могут быть 
полезными следующие статьи

img
Apr, 2024
Регистрация в Payoneer — первый шаг к созданию магазина на Etsy
Для украинцев Payoneer открывает двери к множеству глобальных торговых площадок, в частности, позволяет работать через E...
img
Nov, 2023
Персонализация товаров: новая эра для вашего бизнеса с SkladUSA
Важность персонализации товаров для повышения продаж.
img
Nov, 2023
Подготовка к Черной пятнице: Топовый чек лист для успешных продаж
Традиционно мы подготовили чек-лист с рекомендациями от SklаdUSА, чтобы вы смогли эффективно провести Черную пятницу в с...
img
Jul, 2023
Школьный сезон 2023: Как привлечь покупателей
В этом учебном сезоне брендам и розничным торговцам предстоит оптимизировать свои маркетинговые усилия, чтобы привлечь е...
img
Jun, 2023
Таможенные лимиты в странах мира: важные аспекты и ограничения
Мы собрали информацию о главных направлениях отправлений и указали их таможенные лимиты.
img
May, 2023
Раскройте потенциал своего магазина к Дню Независимости США
Четвертого июля американцы отмечают самый большой национальный праздник - День Независимости
img
May, 2023
Продвижение магазина к Дню отца!
Делимся советами: как увеличить продажи к празднику
img
Apr, 2023
eRank: Зачем, как пользоваться и какую поддержку оказывает украинцам?
Разбираемся с главными преимуществами сервиса
img
Apr, 2023
Свадебный сезон начинается!
Анализируем главные тенденции
img
Nov, 2022
Как увеличить трафик и количество клиентов на Etsy, Shopify, Amazon
Привлечение внешнего трафика с помощью Pinterest
img
Nov, 2022
Как подготовиться к Blасk Frіdаy 2022 и повысить уровень продаж
Чеклист для продавцов Etsy в период распродажи
Месяц войны – месяц борьбы за бизнесask

Месяц войны – месяц борьбы за бизнес

2022-04-07T21:47:00+03:002022-04-07T19:04:44+03:00Как война повлияла на украинских хенмейдеров